Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.12.2008 12:40 - Фестивал „Мусем на Тан Тан” в Мароко
Автор: chitalishte Категория: Други   
Прочетен: 1217 Коментари: 0 Гласове:
0



 

Делегация на Министерството на културата, водена от зам.-министъра на културата Надежда Захариева, взе участие в петото издание на уникалния етнофестивал „Мусем на Тан Тан” в Мароко. В състава на делегацията бяха директорът на Дирекция „Регионални културни дейности” Венцислав Велев, представителите на Националното училище за фолклорни изкуства в с. Широка лъка към Министерството на културата – директорката Стоянка Илчевска и учениците Ваня Кудева (12 кл.) и Виктор Джоргов (11 кл.), както и Катя Тодорова, извънреден и пълномощен посланик на Република България в Кралство Мароко.

 

Петото издание на Фестивала „Мусем на Тан Тан” в Мароко се проведе под патронажа на краля на Мароко Мохамед VI, а тази година за почетен гост беше избрана България. Сред поканените официални лица бяха Симеон Сакскобургготски, Китин Муньос (посланик на добра воля на ЮНЕСКО и директор на фестивала), съпругата му Калина и синът им Симеон-Хасан, посланици, делегации от съседните африкански държави, членове на европейски кралски фамилии, губернаторът на град Тан Тан и министърът на културата на Мароко г-жа Туриа Жабри.

 

Във фестивала, който се провежда в пустинята, на около 70 км от град Тан Тан, участват различни племена от Сахара, фолклорни състави и занаятчии и спортисти, които са силно свързани с корените на африканското изкуство. Това издание на „Мусем” беше под мотото „Международното нематериално културно наследство и неговата роля за устойчиво развитие”.

 

В словото си при откриването зам.-министърът на културата Надежда Захариева поздрави организаторите и участниците във фестивала и подчерта ролята на устното творчество за предаване на традициите от поколение на поколение. Тя представи и двамата участници на България във фестивала и поздрави с техните изпълнения всички гости. Ваня Кудева и Виктор Джоргов от Националното училище за фолклорни изкуства в с. Широка лъка към Министерството на културата изпълниха песните „Кирайджийче” и „Еленко моме” от Пиринска област и предизвикаха истински възторг у публиката.

 

Сред нестихващи аплодисменти всички искаха да се снимат с децата, облечени в носии от Пиринско и да разберат какво е това гайда и тамбура. Десетките представители на африкански медии също много харесаха българските деца, а много от посланиците изразиха желание да научат повече за родния ни фолклор.

 

Първото издание на „Мусем на Тан Тан” през 1963 г. е организирано, за да популяризира местните традиции и да превърне тази изява в средище на културен обмен, срещи и тържества. Обявен от ЮНЕСКО за шедьовър на световното нематериално културно наследство, фестивалът в Тан Тан активно съдейства за популяризиране и съхраняване на местното културно и духовно наследство.

 



Тагове:   мароко,   Мусем,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: chitalishte
Категория: Други
Прочетен: 543770
Постинги: 41
Коментари: 390
Гласове: 71
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930