Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.03.2009 14:54 - Закон за изменение и допълнение на Закона за народните читалища.
Автор: chitalishte Категория: Други   
Прочетен: 29930 Коментари: 77 Гласове:
0

Последна промяна: 19.03.2009 08:50


Министерството на културата подготви два нови проекта за закони - Закон за обществените библиотеки и Закон за изменение и допълнение на Закона за народните читалища.

 

Всички заинтересовани лица могат да се запознаят с текстовете на проектите, заедно с мотивите към тях, от интернет страницата на Министерството на културата и информационния сайт на читалищата и да дадат своите мнения и предложения по текстовете на t.ivanova@mc.government.bg или в  деловодството на Министерството на културата, всеки работен ден от 09:00 до 17:00 ч. в срок до 25 март 2009 г.

Пълен текст на законопроектие и мотивите към тях »




Гласувай:
0



1. анонимен - проекти за закони
11.03.2009 10:03
Уважаеми колеги, настоятелно ви моля да прочетете и да коментирате проектите за закони. Закона за обществените библиотеки е изпълнен с противоречия, той институциализира читалищната библиотека по начин, който я обрича на затваряне! Никак ли не сте обезпокоени от факта, че за РЕКИЦ и дума няма в поправките на ЗНЧ? Струва ми се, че така той става Закон за Съюза на народните читалища, с цялото ми уважение, към тази Неправителствена организация. Ива Мусова
цитирай
2. анонимен - обществените библиотеки
12.03.2009 14:40
И аз съм разочарована от раздела за читалищните библиотеки. Наистина съществуването им е обречено според тези текстове. Йорданова
цитирай
3. анонимен - читалищни библиотеки
16.03.2009 14:18
От това, което чета - защо искате да унищожите читалищните библиотеки?
цитирай
4. milusev - скъпа колежке мусова явно не четете ...
16.03.2009 18:09
скъпа колежке мусова явно не четете или четете както дявола евенгелието не става въпрос за съюза на народните читалища а за читалищни сдруженияразликата е от небето до земята бих дискотирал с вас на пощата си milusev @abv.bg
Александър Милушев секретар на ОНЧ " Заря " - Хасково и колеги защо сме анонимни с сайта
нали животът ни е читалището
цитирай
5. анонимен - Относно Закона за обществените библиотеки
17.03.2009 14:42
Чл. 40. На длъжност библиотекар в читалищна библиотека могат да бъдат назначени лица, които притежават:
1. професионална квалификация, придобита във висше училище, която включва най-малко 30 кредита в областта на библиотечно-информационните науки;
2. средно образование с професионална квалификация по библиотечно-информационни науки.
В колко села назначените в момента ЩЕ отговорят на този критерий???? И дали ще се намерят квалифицирани специалисти в малките населени места или трябва да се разбира, че ще се затварят библиотеките към селските читалища?
цитирай
6. анонимен - Колежке Мусова, напълно споделям ...
17.03.2009 14:52
Колежке Мусова, напълно споделям твоето мнение за промените в ЗНЧ. Факт е че нищо не се споменава за РЕКИЦ. За жалост нашите коментари не се вземат под внимание и едва ли ще променят нещо.
цитирай
7. анонимен - Да коментираме Закона за обществените библиотеки
18.03.2009 16:07
Колеги, в проекта за Закон за обществените библиотеки има някои моменти, които ме притесняват, моля ви да ги коментираме в блога!
- Читалищни библиотеки под 3000 регистрационни библиотечни единици /те не са малко на брой/, които по смисъла на този закон няма да се регистрират, като какви ще съществуват? Като библиотечни сбирки ли, или просто ще се закрият?
- При положение, че съгласно ЗНЧ всички читалища ще се впишат в регистъра към МК, е ли необходимо читалищните библиотеки да се вписват отново в публичния регистър на обществените библиотеки към МК в качеството си на такива? Не е ли възможно това да стане автоматично при регистрацията на съответното читалище? /Разбира се с представянето на изискуемите от закона документи/
- Кой ще работи в читалищните библиотеки в малките населени места, при очевиден дефицит на добре подготвени кадри, желаещи да работят на село?
- След като библиотечният фонд в читалищната библиотека, съгласно чл.56, ал.1 е собственост на народното читалище, защо размерът на таксите за предоставяне на специализирани библиотечтни услуги ще се определя от общинския съвет? Според мен е по-правилно това да става от Читалищното настоятелство, на базата на тарифа, определена от Стандарта за библиотечно обслужване.
- Голяма част от читалищните библиотеки са въвели читателски такси за ползване основните услуги на библиотеката,с приходите от които се комплектуват библиотечни материали. Винаги съм защитавала становището, че за да бъде читалищната библиотека общодостъпна, тя не трябва да има читателска такса за основните библиотечни услуги, които предлага. Но в същото време, благодарение именно на таксите, библиотеката успява да задоволи търсенията на своите потребители. Премахвайки тези такси, от една страна даваме възможност на добре работещите колеги да имат по-добро финансиране / в зависимост от постигнатите показатели/. От друга страна обаче се страхувам, да не започне едно лудо отчитане на „мъртви души” в Дневниците на библиотеките!
- По повод глобите в чл.68 – много добре, но дали изобщо са събираеми тези доста големи суми? И кой ще издаде Наказателното постановление за читалищните библиотеки? Може би Председателя на Читалищното настоятелство?
Моля ви, колеги, нека да коментираме тези важни според мен неща! Все още има време да се променят някои текстове в Закона за обществените библиотеки, тъй като той ще влезе в Народното събрание през месец май тази година!
цитирай
8. анонимен - Допълнение
18.03.2009 16:09
Моля да ме извините, пропуснах да се представя /Авторът на коментар №7/ - Росица Пиринлиева, по професия библиотекар, експерт в РЕКИЦ"Читалища" Варна
цитирай
9. milusev - коментар
18.03.2009 17:25
мили колежки похвална е активноста на центровете никъде не пише в закона за тях и те не съществуват юридически просто на три субсидирани читалищни бройки са назначени специалисти който да информират читалищата за всяко решение на МК и ибратно да регистрират и оформят информацията за читалищата по места щото и специалистите на отделите култура на Общините са ...............................не се притеснявайте за библиотеките докато има читалища ще има и библиотеки независимо кой работи в тях не е лошо да се знае какво изисква дръжноста а като няма подходяш настоятелството ще си назначи какъвто има моля Ви като специалист библиотекар в центъра Варна направете една проверка как се дават книги в момента и тогава си напровете изводите защо има такива изискания да откак закриха институтите за културно прасветни кадри кадри за работа в читалищата нямаи нека още веднъж да подчертаем че не само библитеката е читалищна дейност има и самодейност и селищни празници и не само да правим семинари и да наливаме от пусто в празно а центровете да информират МК да поиска чрез МФ допълнително финансиране от общините защото там където общините фининсират читалищата се работи и се пее а в големите градове където има и театри и окръжни билиотеки и хуедожествени галерии не е така общината си гледа общинските а нас читалищата огън да ни гори
апропо сещат се само когато трябва да проведат нещо общинско на нашите сцени без да заплатят съответно така че въпросът е комплексен нека не ревем само за библиотките а за читалишната дейност като цяло и нека има един задалжителен регистър на длъжоностите работещи в читалищата по икономически дейности който да важи за читалаща от цяла българия ЗАДАЛЖИТЕЛНО защото в момонта не е така във Видин е едно а в Иваловград друго и ако проверите във варненския НАП ще видите че половната читалища са записани като една икономическа дейност а другата половина като друга
благодаря за вниманието
милушев - хасково
цитирай
10. анонимен - Уважаеми г-н Милушев,
19.03.2009 14:48
Уважаеми господин Милушев,

С интерес чета посланията ви във форума. Бих искал да ви информирам, че РЕКИЦ не са само три субсидирани бройки, създадени с цел предоставяне информация на читалищата. Регионалните центрове отдавна са утвърдени структурни звена на методическо подчинение на Министерство на културата. Освен информационна дейност регионалните центрове провеждат обучения и координират дейността на читалищата. През 2008г. се проведе национална кампания „Живи човешки съкровища”. Успешното провеждане на кампанията се дължи именно на усилията на центровете. Формулата за успешната дейност на РЕКИЦ е добро партньорство между експертите и председателите и секретарите на читалищата , към които те са структурирани. Фактът , че тези неща трябва да бъдат обяснявани за пореден път доказва, че на места е налице проява на неразбиране на значените на РЕКИЦ от страна на представители на въпросните читалища.
Един приятелски съвет. Обърнете внимание на правописа. Може да е неволна грешка, но непознаването на пуктуацията и допускането на граматически грешки от страна на един секретар на читалище правят впечатление.

С приятелски поздрав
Иванов, Йотова - Бургас
цитирай
11. анонимен - Относно предложените изменения и допълнения на Закона за народните читалища
24.03.2009 11:40
Относно предложените изменения и допълнения на Закона за народните читалища
Актуализацията е необходима и експертите от РЕКИЦ”Читалища”, имахме възможност да участваме с проекто-предложения за усъвършенстване и прецизиране законовата уредба, като се преодолеят празнини и се създадат възможност за още по-пълноценно участие на читалищата в съвременните параметри на обществен и културен живот.
Предложенията в уредбата, касаеща читалищните сдружения, както и подлежащите на вписване в регистрите на съда и в регистъра, който се води към министъра на културата са предпоставка за прецизиране на дейността.
По проекто –закона на Съюза на народните читалища, са дадени доста приоритети, които съдействат за постигане целите на читалищата, в досегашната им дейност очакванията от тях се разминават с реализациите им.
Представените правомощията на ръководните органи на читалищата, подобряване на начина на отчитането на средствата, предоставени на читалищата от държавния и общинските бюджети и контрола на изпълнението на предвидените задачи, значително ще подпомогнат осъществяване констатации и контрола на дейност от страна на общините.
Създадената нова глава шеста с наименование „Административно наказателни разпоредби” …административни наказания – глоби, налагани на виновните лица е наложителна поради факта, че се констатират нарушения, за които до сега нямаше законови основания за търсене на отговорности.
Тези и други проекто – предложения, ще дадат по- голяма увереност на читалищата, че са значима част от промяната в обществото, както и да укрепнат институционално.
В Закона за народните читалища присъстват основания за разгръщане ресурсните възможности на читалищата, като НПО.
В тяхна подкрепа, работят и експертите от Регионалните експертно-консултантски и информационни центрове „Читалища” /РЕКИЦ/, като центрове работещи с Министерство на културата-Дирекция”Регионални културни дейности”, и в това си качество / не НПО-посочено в длъжностните характеристики/, те не присъстват в ЗНЧ. Участието на центровете с експертни становища и мнения относно промените в закона, съдейства за актуализиране и прецизиране на читалищната дейност.Те имат своето доказано устойчиво, иновативно и краетивно пряко участие и влияние в процесите за развитие на читалищата.

РЕКИЦ”Читалища”, подпомагат националната политика към читалищата, основана на принципите на децентрализацията, съхраняване на местните традиции и активното гражданско участие. Осъществяват дейности за читалищата от цялата област, на чиято територия функционират. Експертите подпомагат развитието на читалищата, и съдействат за утвърждаването им като лидери в културната общност.
Приоритетни направления на дейност пред РЕКИЦ „Читалища” са:
- Попълване на Информационна карта за всяко едно читалище. Включване на наличните данни в националния регистър на народните читалища;
- Осъществяване на методическа и експертно-консултантска дейност; Разработване на експертни становища по състоянието и проблемите на читалищата;
- Организиране и участие в осъществяването на обучителни програми, курсове и други квалификационни дейности; Подготовка и подпомагане на читалища при разработване и участие в проекти;
- Организиране и провеждане на регионални срещи по проблемите на читалищата;
- Насърчаване и популяризиране на нови идеи и мислене в читалището;
- Координиране работата на читалищата в териториалната библиотечно-информационна мрежа и подпомага модернизирането им като основни културни и информационни центрове за местната общност;
- Подпомагане дейността на народните читалища в сферата на опазването, и популяризирането на нематериалното културно наследство. Любителско творчество;
Това е много малка част от заявената грижа на Министерство на културата и РЕКИЦ”Читалища”, които пряко съдействат за разширяване евро параметрите на читалищната дейност, както и заявяване на уникалната им идентичност и визия .
Пожелавам на всички работещи в сферата на родната ни културата, да реализират начинанията си и с помоща на предложените в закона промени, да обичат реалността, която създават, да уважават и ценят труда на другите, така нищо няма да спре стремежа за прогрес.
Мачокова
цитирай
12. анонимен - Коментар за ЗНЧ
24.03.2009 19:38
Не съм съгласна с допълнението читалищата да бъдат подотчетни на Общинските съвети:Да!За да има наистина контрол към читалищата ,които не работят,а получават държавни пари .
НЕ ! Защото съставите на Общинските съвети се формират на чисто политически принцип.Къде е гаранцията ,че в него ще попаднат специалисти по културна дейност? Създава се предтекст отново да политизираме и цървулите на самодейците!Отново лов на вещици!Забравихте ли,че работното място на читалищния секретар по време на предизборна кампания в Клисура, беше обещавано 16 пъти /от всяка политическа сила/.Искам да ви припомня и изказването и на г-жа Трушева на Конгреса на СНЧ - 2006 г/ сп. "Читалище" - бр. 4 -2006/за кмета на Община Девня ,който си беше позволил да обсеби държавната субсидия на читалищата и до ден днешен парите не са възстановени.Читалищата трябва да са ветропоказатели,за да бъдат симпатични на всеки нов кмет!Давате ли си сметка пред какви проблеми ни поставяте?Какви ще са защитните клаузи за читалищата пред недобронамерените кметове и общински съвети? Защо точно сега в края на мандата приемате тези измениния.Те нипоробват!Ясен Кръстев
цитирай
13. анонимен - komentar
25.03.2009 10:31
Мале,мале, колко на сериозна се вземат РЕКИЦОВЕТЕ в погорната публикация . Мили момчета и момичета, това което вменявате като Ваше задължение всъщност е роботата на всяко читалище по отделно.Моля Ви не връщайте времето на Ана Тричкова и ЦК на БКП. Със своята 150 годишна дейност, ако не сме доказали колко можем и знаем нямаше да оцелеем - вижте справка къде са профсъюзните домове на културата. Относно промяната на ЗНЧ, не ревете всички знаем, че е предизборен ход-и че Народното събрание в месеците април и май има да свърши повечко неща, а на есен .................
Специално за проверяващите правописа варненци искам да напомня нещо което и казал Исус Христос - по делата им ще ги познаеш........... ако не ви харесва идете в образованието там проверяват за правопис.
С поздрав : Милушев - Хасково/ справка 23.05.2006 година Заповед на Министъра на културата за награждаване на изтъкнати български творци раздел Читалищни дейци - първи в България за дейноста му като секретар, а не за правописа му/
цитирай
14. анонимен - Позиция
26.03.2009 12:22
Напълно подкрепям коментара на колегите от Бургас, че Центровете “не са само три субсидирани бройки, създадени с цел предоставяне информация на читалищата”. Но дори и така да е... В съвременния свят информацията е безценна. И ако вие, читалищата в областните градове, имате лесен и бърз достъп до нея - хубаво! Но не можем да кажем това за огромна част от читалищата в страната. Задачата ни да улесняваме и подпомагаме дейността на читалищата е изпълнена - дори и да сме съсредоточени само в информационното обслужване! Това съвсем не е нищо! Факт е обаче, че работата ни не се състои единствено в това! Доказали сме го и тези, които трябва, го знаят.
А що се отнася до правописа ..... мисля, че всеки уважаващ себе си човек трябва да му обърне специално внимание, тъй като той е част от цялостното впечатление, което той създава! Особено ако ще се подвизава често във форумите, където “делата” се изразяват чрез писане... А “проверяващите правописа варненци” са от Бургас!
Поздрави на всички колеги!
Димана
цитирай
15. анонимен - Komentar
27.03.2009 11:27
Подкрепям проекто -закона.
Поздравления за експертите, предложели да има отчетност по поставени от общината задачи, както и за налагане на наказателни мерки.
Надявам се тези промените да съдействат, за решаване на проблеми с кадри, като егоцентричния психопат Милушев, и да не им се предоставя възможност да представляват културни институции, каквито са читалищата.
Относно РЕКИЦИТЕ, като ръководител на младежка формация, винаги са ми съдействали за да заявим силна позиция пред общността и се радваме на факта, че има институция, като тяхната.
Илиев
цитирай
16. анонимен - коментар
30.03.2009 10:29
Ха сага милички коментатори , коментирайте какво заслужават тези които на кръглата маса плюха пректо закона за промени в ЗНЧ, а после аплодираха изказването на министъра на конгреса
цитирай
17. анонимен - Конгрес
30.03.2009 17:00
Ако гъсто бяхте слушали щяхте да чуете директивата още в поздрава на Г.Ганев - социална активност!!! Не само хорчета на напети бабки и място за запознанства. Коментаторите имат основание да са доволни най-после от трибуната на конгреса им казаха на всички, че трябва да работят за ХОРАТА!
цитирай
18. анонимен - до димана
06.04.2009 12:51
Много ми е интересно как Рекицовете подпомагат дейността на читалищата "по страната" - колко пъти са ходили по селата?
цитирай
19. анонимен - коментар
06.04.2009 14:04
Къде сте мили РЕКИЦОВЕ папкате даржавни парички нали.Като много знаете, ха сега информирайте читалищата за предтоящата проверка на Инспекцията по труда .Какви са изискванията и какво е трябвало да имат читалищата през тези 3 години дето имат отпуснати пари. Най лесно е да си ЦК на БКП - това искате, да ни командвате, не става вече, ядохме им попарата втора няма да допуснеми не се вживявайте в семинарачетата си, а направите нещо за работещите в читалищата - Хора, както пишете по гореи не бъдете началници на читалищните дейци а приятели- има много да научите от нас
цитирай
20. анонимен - специално за Милушев, нищо, че не се подписва винаги
10.04.2009 16:11
Абе, ние в различни държави ли живеем или не всички добре разбират български. Един път експертите ви пречат, втори път няма нужда от тях, сега пък папкали държавни пари. Като правят "семинарчета" такива като мен дето всичко си записват после не говорят глупости по блоговете и не се страхуват от проверки. Читалището се подчинява на цялото българско законодателство и който до сега си е мислел, че може да си дерибейства в своето читалище му се дръпва водицата. Някой имат нужда от експерти, други всичко си знаят и нямат такава нужда. Да са живи и здрави да си развяват байрака! На мен ми помагат. Ако имам грешки - Димана да ме извинява. И.Апостолов - секретар НЧ "Пробуда"
цитирай
21. анонимен - коментар
10.04.2009 17:41
Каня И.Апосотол на гости в Хасково да види как се работи и зеаедно да развеем байряка. Поемам му пътните.
Милушев
цитирай
22. анонимен - до Милушев
13.04.2009 12:23
Уважаеми г-н Милушев, не мога да говоря от името на колегите си, но аз посещавам "моите" села... Предполагам, че и те го правят!
Хубаво е човек да чете и да се включва в коментарите из форумите, но не мислите ли, че Вашето ежедневно присъствие тук ни говори само едно, а именно, че това е основното Ви занимание...
Моля, заемете се с “общественополезни” дела!
С поздрав: Димана
цитирай
23. анонимен - РЕКИЦ-овете са ни нужни
18.04.2009 19:48
Не ми е ясно какво имате против РЕКИЦ-овете?!Варненските експерти например са много добри в работата си!Трите госпожи са страхотен екип!Добронамерени, компетентни, наистина експерти по читалищните проблеми.Никога не са отказали да помогнат, своевременно ни правят информационни кампании за всички програми, по които могат да кандидатстват читалищата,провеждат обучения по различни въпроси и още много други неща. Посещават ни на място, по селата, изясняват ни азбуката на читалищната дейност.Ами те за това са експерти, а не командващи читалищата органи!Още през месец февруари във Варна организираха регионална среща, на която младши юрист от Инспекцията по труда Варна ни разясни какво сме длъжни да поддържаме като документация според техните изисквания!Ако всички са слушали внимателно и са въвели в ред нещата си, няма какво да се плашат от проверката.
Този господин Милушев явно има някакво лично отношение към някой от РЕКИЦ, за да излива тука толкова злоба. Спрете се, господин Милушев,не Ви прилича нито на годините, нито на наградите, с които се хвалите! Един читалищен деятел трябва да има малко по-позитивно отношение към хората, иначе как ще ги привлече да влязат в читалището?!А пък ако Вие лично бяхте толкова компетентен, колкото се опитвате да се изкарате, щяхте да сте високо горе по стълбичката на йерархията!
Димитрова, НЧ"Просвета"
цитирай
24. анонимен - 4itali6te kotel
18.05.2009 22:51
4itali6teto b grad kotel e mafiq
цитирай
25. анонимен - до г-жа Димитрова
19.05.2009 17:04
Госпожо Димитрова, каня Ви в Хасково да видите какво се казва читалище и как работи то и дали има нужда от " есксперти " които "своевременно ни правят информационни кампании за всички програми, по които могат да кандидатстват читалищата,провеждат обучения по различни въпроси и още много други неща. Посещават ни на място, по селата, изясняват ни азбуката на читалищната дейност ", ако денят Ви не започва със четене на саитовете на Министерството на културата и на Вашата община все едно, че не сте работили.Поемам Ви пътните, хотела и времето което Ви е нужно да научите как се рабати в читалище.
С уважение - Милушев - секретар на Образцово народно читалище " Заря " - град Хасково
цитирай
26. анонимен - доволни читалищни секретари
22.05.2009 15:19
Ние сме група читалищни секретари, които редовно посещаваме РЕКИЦ и сме доволни от тяхната помощ и познания в областта на читалищното дело.Никой досега освен специалистите от Регионалните центрове не ни е обръщал такова внимание. Не можем да разберем защо е това плюене по нашите колеги, пак от наши колеги. Не е ли обидно всичко това?! При разпределението на субсидиите стана ясно,че средствата на центровете отиват в читалищата където се помещава РЕКИЦ. Е, тогава...не ги искаме, а пък им вземаме парите! Ние от малките читалища получаваме само по една субсидия, а там където са РЕКИЦ-овете се събират май повечко пари!? Някой дава ли си сметка за това?! И защо МК мълчи по тези въпроси.Нали тези центрове представляват министерството по места. До кога големите читалища ще бъдат облагодетелствани, че в последните години и от парите на центровете? РЕКИЦ е добър проект, но трябва да се помисли за неговото бъдеще. С уважение -доволни секретарки от РЕКИЦ !!!
цитирай
27. анонимен - закона е чудесен
08.09.2009 15:14
закона е чудесен ,защото хора с оброзование немогат да започнат работа като библиоекари ,защото не са чичови и вуйчови,а що се отнася докоментарите ,ченяма квалифицирани библиотекари по селата АМИ УЧЕТЕ ДАМИ И ГОСПОДА
цитирай
28. анонимен - Ужас
06.12.2009 02:53
И как ще стане така,след като повечето завършили висше образование в сверата на библиотечно-информационната сфера ? И като започнат да се съкращават масово библиотекари с незавършена такава специалност просто повечето читалищни библиотеки ще се закрият !!! Както и ще стане в Читалище "Екзарх Антим I" намиращо се в с.Орешник община Тополовград !!! Просто нямам думи за тази скапана държава...Такива простотии кога е имало ? Просто гледат управниците да закрият възможно най-много читалища ... Както и се говори БИБЛИОТЕКАРИТЕ да паднат с 1 длъжност по надоло като станат ЗАВЕЖДАЩ КНИГОВО ХРАНИЛИЩЕ ...Съответно и по малко заплата... Както беше и с Културните домове...Станаха читалища..Следващата трансформация е ЗАКРИВАНЕТО !!!
цитирай
29. анонимен - параграф22
01.02.2010 15:08
Уважаеми колеги,имам нужда да споделя всичко това,защото главата ми не го побира.Става въпрос за обявените свободни работни места за чит.секретари.Изискванията са смешни-отново се търси място на "свои хора"/висше музикално образование.../При положение,че всички знаем,че работата е библиотекарски преди всичко.
цитирай
30. анонимен - Peeva
01.02.2010 16:02
В Бъгария е така-за кмет не е нужно висше образование,но за читалищен секретар е повече от наложително.Нещо повече,трябва да е музикално!Васил Иванов /Лучано/стана министър с полувисше образование,ако си спомняте...Нужни ли са коментари?
цитирай
31. анонимен - мая
01.02.2010 16:50
искам да попитам някои по комптентен вярно ли е че трябва да съдържа една библиотека 3000 книги иначе неможе да съществува /става въпрос за малко селце/чакам отг.Благодаря
цитирай
32. анонимен - Peeva
02.02.2010 09:45
Явно на никой не му пука за библиотеките и няма да се изненадам,ако е така.След като за читалищен секретар е по-важно да има висше музикално образование,а не библиотекарско такова.
цитирай
33. анонимен - Закон за библиотеките
02.02.2010 23:42
Да Мая, вярно е ! Според новият закон,читалищни библиотеки със съдържание под 3 000 тома се ЗАКРИВАТ !!!
Поредната огромна грешка в законодателството !
2/3 от селските библиотеки може би ще затворят врати...
Много от тях започнаха да събират усилено книги от дарителските си фондове,за да могат да се спасят.
Сега с 50 члена състав в читалище "Екзарх Антим I",с.Орешник,общ.Тополовград също се предвижда дарителски фонд,както и ще се събират дарения за закупуването на нови книги.
Всичко е с една единствена цел :
Нови закони,последствията от които ще бъдат фатални за 2/3 от държавните институции- ЗАКРИВАНЕ.

Ето то не беше закриване на детски градини,
то не беше закриване на училища,
то не беше закриване на читалища,
сега пък погнаха болниците !

Просто ако продължават така до 20 години в България няма да има нито държавни здравеопазване,нито култура...
ЖАЛКО,НАИСТИНА ЖАЛКО !!!
цитирай
34. анонимен - Закон за библиотеките
02.02.2010 23:48
И както разбрах през май месец тази година експерти и проверяващи ще плъзнат по читалищата,за да вземат отчетите, и при такава институция неотговаряща на изискванията най-вероятно ще има санкции или закриване.
До май месец има съвсем малко време,дано всички читалища да отговарят на изискванията...
Тези законодатели-вандали на българската култура и просвета не си мърдат пръстите за нищо хубаво,
всяко едно читалище в момента ври и кипи...
цитирай
35. анонимен - коментар
03.02.2010 09:18
Защо не потърсите грешката в самите читалищни ръководства?Според вас нормално ли е всичко това ,което се случва там?Там е пълен хаос!Хората са се срастнали с постовете си.Всичко ,в голямата си степен са отчети и документи.Реформа трябва да има!И в здравеопазването и в образованието,защото много хора си купиха дипломи и сега ти размахват...Жалко за хората,които наистина работят/сигурно има и такива/.Те не трябва да се страхуват.Напрежение нагнетяват некадърните,които са се сраснали с постовете си!
цитирай
36. анонимен - Иванов
04.02.2010 16:56
Браво г-н Милушев,много сте осведомен.Вече не допущате и толкова грешки.А и много сполучливи избори правите на чит.секретари!Заедно с бабите решавате проблемите.И защо така подляхте вода на "тракийския славей"Бабите имат нужда повече от доктор отколкото от учителка по музика.Както впрочем и Вие-само,че от психиятър.
цитирай
37. анонимен - до Милушев,който не се подписва
05.02.2010 08:30
Не може Милушев да се папкат само парички,а да няма проверки-този филм свърши!Защо всявате паника сред хората и плюете управляващите?Докато такива като Вас са начело на тези институции,няма страшно-все ще намерите вратичка и ще се измъкнете.Това го умеете!
цитирай
38. анонимен - закон за библиотеките
09.02.2010 15:26
според мен читалището е българската духовност. В едно селце остана културата и обичайте, които се съхраняват от читалищните дейци. Нека ги запазим, защо да закриваме и унищожаваме постигнатото за толкова много години.
цитирай
39. анонимен - Читалищата са светилища!Лошото е, ...
16.02.2010 09:06
Читалищата са светилища!Лошото е,че се управляват от случайно попаднали там хора,които нехаят.
цитирай
40. анонимен - Кападонка - боря се сама,за да работя
18.02.2010 14:39
анонимен написа:
И както разбрах през май месец тази година експерти и проверяващи ще плъзнат по читалищата,за да вземат отчетите, и при такава институция неотговаряща на изискванията най-вероятно ще има санкции или закриване.

Моля ви, кацете кои са проверяващите органи,аз да им подам сигнал, че в нашето читалище библиотекарката и секретаря прекарват дните си в кафето, което е под наем на читалището и библиотекарката е пенсионерка и още работи, а има хора без работа , и си подават документи и не им се обръща никакво внимание
цитирай
41. анонимен - Кападонка - боря се сама,за да работя
18.02.2010 15:08
Пак от мен, значи нашата библиотекарка е пенсионерка от края на май, миналата година, сега януари след преизбирането на членовете на настоятелството за още 3 години, я оставят поради липса на кандидат.Аз подавам документи - имам висше икономическо образование и съм учила много от предметите, изискуеми за професия библиотекар. Но не ми се дава входящ номер на комплекта от документи, с който кандидатствам, в законовия 14 дневен срок ме мотат и ми се отговаря, че неможе да се махне библиотекарката преди края на май, тази година, тя трябвало да преброи книгите, да направи инвентаризация. Ми как ще ги брои като си виси в бара и гледа турски сериали, аз отидох за отговор да питам и я намирам да си пие кафе през работно време. Ми така тя ще ги брои до декември, че и след това. И настоятелството така и не ми разглежда документите, нито се събират, нито ми отговарят. Ходих до общината до зам.кмета по тези въпроси, казва, те си решават, може и да я оставят, ако искат. Кажете, честно ли е млад човек да стои 14 месеца без работа у дома, а служител пенсионер с заплата и пенсия да му плащат пътните от града до селото и да идва да си гледа сериали, вместо да работи. Секретарят подхвърлил на председателя, че не могъл да работи смен, защото сме имали търкания преди години. А всъщност аз мисля, че той се страхува, защото аз ако влезна там да не го изместя с средното му машинно образование и ми прави спънки. Контролния съвет пък са близки с настоятелството и са навързани помежду си. А аз искам да работя, работила съм с клиенти, удава ми се , не съм конфликтна личност, имам отлични компютърни умения, работа със специализирани складови програми, но никой не ми обръща внимание, казват ми че сега нямат време да се съберат. Утре тихомълком ще си сложат някой техен и удобен човек и няма да обяват и местото. Ако някой може да ме подсети какво да направя, много ще му съм благодарна, дори не мога да чакам края на май, защото съм без никакви финанси
цитирай
42. анонимен - Читалищата в България са параграф ...
25.02.2010 18:14
Читалищата в България са параграф 22.Разбирам те напълно,защото това не е единичен случай.Масова практика е да работят пенсионерки,масова практика е на такива места да се задържат на секретарски места по 20-30години.Общините нехаят ,оправдавайки се със ЗНЧ,който се тълкува на кой както му е удобно.Съветвам ви да се отнесете до РЕКИЦ във вашата община,но не съм убедена,че ще се преборите с настоятелството.Желая ви успех в битката,защото сте права!
цитирай
43. анонимен - заспали чувства
02.03.2010 16:56
Тук май голяма говорилня се е заформила, и на това сме доволни, зер , ако и не приказваме съвсем ще заспим! Ехо-о-о! Има голяма вероятност да отпаднат 3/4 от читалищата с новото финансиране дето ни готвят. В МК явно не знят какво да ни правят, ама много им се иска нещо да ни направят, та не се знае какво ще стане на края. Съюзът си плаче само за бройките читалища дето са им членове и като нищо ще продължат срока за да им се набави членската маса. А тя е една маса, заспала и проста! Вие тук явно не схващата на къде духа вятъра. Май са си изпели песента милите читалищенца, ами да видим какво ще правят каките с плетките и господата дето се взеха много на сериозно! Ще гледаме!
цитирай
44. анонимен - заспалите чувства
02.03.2010 17:03
Забравих! Съжалявам за онова момче - Велев, много знаеше и сигурно затова го махнаха. Рядко в това министерство е имало способни хора, този беше от тях.
цитирай
45. анонимен - Ами нека ги закрият тези читалища, ...
08.03.2010 12:03
Ами нека ги закрият тези читалища,които са се скрили "под моркова на сянка"и така си навъртяха стажа секретарите им.Отчитат всичко на книга и така до края на света!Толкова тъп народ се подвизава по този начин,че ви е бедна фантазията!Край на "калем хаерсъзите",хората искат работа!
цитирай
46. анонимен - за регистрацията по новия ЗНЧ
11.03.2010 15:42
за правните проблеми на новия ЗНЧ и за библиотеките се проведоха "ялови" кампании за да се разясни точно какво да направят читалищата по места.По първия основоното бе да се направят "живи" регистрации на читалищата и техните настоятелства.По този за библиотеките е търсене на писмо от умрял, защото в продължение на години читалищните библиотеки не бяха захранвани периодично с нова литература и никой нехаеше за фонда им, та сега хоп проверки! за РЕКИЦ-овете! Те са като читалищата-едни са супер, други посредствени, а една част от тях незнаят какво правят там.Факт е, че много от тях нямат информация в нета какво става на територията им, единствено на Перник може да се разбере, какво се случва в читалищната мрежа на региона им!
цитирай
47. анонимен - А може би точно това е целта!Нали ...
12.03.2010 11:18
А може би точно това е целта!Нали разбирате,че риба се лови в мътни води.По-голям хаос от сегашния виждали ли сте?Цялата ни държава е на опъки!Но промени ще има,разбирате,нали.Не може да продължава така.Има читалища,които просто нищо не правят,а само имитират дейност.А те не са малко.
цитирай
48. анонимен - какво ви става бе!
12.03.2010 18:23
Ако никой нищо не ви казва - ревете, че никой нищо не ви казва, ако тръгне по селата някой да обяснява нещо - риба се ловяла в мътна вода???? Защо не започнете да работите най-сетне и да не ви пука кой какво обяснява. Абсолютно ще е достатъчно селото или квартала, да са доволни от своето читалище. Тогава няма да ревете като вдовици за.. по блоговете, ами ще търсите партньори за инициативите си.Не ви е срам, това ми било читалищни хора! Свършете нещо, после пишете! Много сте лесни сте на оценките, ама като казаха че ще правят сертификати на читалищата и пак заподозряхте голям заговор. Кой го интересува за мижавите ви читалища? Целта не е променяна от априлския пленум - да папкате и да слушкате и през ум да не ви минава нещо да свършите. Достатъчно е да се пъчите с преславно минало и че сте "огнища на българската духовност" - лелки нещастни!
цитирай
49. анонимен - Много от читалищата злоупотребяват
24.04.2010 10:13
Съгласен съм,че има читалища,които са истински духовни извори,но трябва да ви кажа,че има и много,които просто не работят.Използвайки закодираното в закона "самоуправляващи се",някои председатели си мислят, че над тях стои само Господ.Събират на 3 години фиктивно Общо събрание, само за да бъдат преизбрани.Членовете му не знаят въобще по каква работа са там и не са чели никога ЗНЧ.Отчита се някаква фиктивна дейност,говорят се общи приказки,протоколът се пренаписва,както трябва и всичко е о,к.Направили са си добри заплатки и си седят удобно в столчетата пиейки кафенца,пушейки цигарки и оплаквайки се, че имало недоволни от тяхната работа.Проверителната комисия не работи,защото и тя е от свои хора.Пари за дейност няма,само за високи заплатки.А да, и ремонти някакви се правят,за да има допълнителни хонорарчета. И кой може на такива да каже нещо...!?Големи злоупотреби се правят, защото в закона има не вратички, а големи врати.При това никой в това читалище няма нужното за длъжността образование.Самият Председател не е прочел една книга през живота си и пише с помоща на правописен речник.Какво трябва да се направи...!?
цитирай
50. анонимен - Напълно съм съгласна с по-горе н...
25.04.2010 04:51
Напълно съм съгласна с по-горе написаното.Разбира се с уговорката,че не навсякъде е така.На много места старата изпитана във времето практика на безхаберието си продължава.Закона се чете както дявола чете Евангелието.Назначават се "наши хора",които нямат необходимата подготовка,за членове се приемат само "удобни люде",имитира се дейност.Станах свидетел на такова годишно събрание на което присъстваха хора,които дори не знаеха за какво са ги довели...Списъка на членовете на читалището беше пълен с "мъртви души"Пълен фарс!И ако някой се опита да изкаже мнение различно от това на ръководството,клакьорите са готови да го разкъсат!Всичко това се знае и от Общината и от Съюза на читалищата и от РЕКИЦ,но на никого не му пука!Нещо повече-те до известна степен толерират тези безобразия.Явно имат общи интереси.Мисля,че трябва да се вземат спешни мерки,защото там се харчат нашите пари.Да не се допуща секретарите да са на тази длъжност по 20-30години,да се търсят подходящи по образование хора и да се опражнява контрол от съответните органи.Нещата могат да се променят!
цитирай
51. анонимен - Извинявам се за правописните гр...
25.04.2010 04:54
Извинявам се за правописните грешки-неволни са!
цитирай
52. анонимен - Пълно затише около читалищата. . . ...
06.06.2010 17:53
Пълно затише около читалищата...Да не е затишие пред буря?
цитирай
53. анонимен - Събор на читалищата Бяла 2010
16.06.2010 14:02
Уважаеми колеги, забелязах, че сравнително редовно отваряте тези страници, затова ви пиша тук. Тази година за втори път се провежда Събор на читалищата в гр.Бяла, Варненско от 25 до 27 юни. Каня ви от името на организаторите - Община Бяла и читалището в града да участвате в събора. Едно от събитията е кръгла маса на тема: "Актуални форми на финансиране на читалищата". Вече имаме персонални потвърждения за участие в кръглата маса от МК и НС. Заповядайте, колеги, ако не за целия събор, поне за тази среща и възможност да чуете и Министерството и Комисията по културата, гражданското общество и медиите в Народното събрание. Кръглата маса е предвидена за 27 (неделя) от 10.00ч. Това е прекрасна възможност да зададете въпросите си и да изкажете мнение. От разговори по блоговете ефекта е нулев. Имам намерение да приключим събитието с документ и той да бъде представен и в МК и в НС. От вас зависи и от вашата активност. За повече информация и резервации за нощувки се обръщайте към Секретаря на читалището г-жа Снежана Фотева на тел.:0885666074. Надявам се в Бяла да се видя с много читалищни хора.

Ива Мусова
цитирай
54. анонимен - firefox скачать
13.02.2012 13:56
<a href="http://firefoxik.ru/">мазила</a>
<a href="http://firefoxik.ru/skachat-firefox.html">мазила скачать бесплатно</a>
<a href="http://firefoxik.ru/skachat-firefox.html">скачать мазилу</a>
<a href="http://firefoxik.ru/skachat-firefox.html">мазила скачать бесплатно</a>
<a href="http://firefoxik.ru/skachat-firefox.html">скачать мазилу бесплатно</a>
цитирай
55. анонимен - големи злоупотреби
14.10.2012 12:37
анонимен написа:
анонимен написа:
И както разбрах през май месец тази година експерти и проверяващи ще плъзнат по читалищата,за да вземат отчетите, и при такава институция неотговаряща на изискванията най-вероятно ще има санкции или закриване.

Моля ви, кацете кои са проверяващите органи,аз да им подам сигнал, че в нашето читалище библиотекарката и секретаря прекарват дните си в кафето, което е под наем на читалището и библиотекарката е пенсионерка и още работи, а има хора без работа , и си подават документи и не им се обръща никакво внимание

цитирай
56. анонимен - големи злоупотреби
14.10.2012 13:07
Господа, от Министерството,
цитирай
57. анонимен - buy cheap cialis 7672
20.10.2012 05:31
<a href=http://ordercheapcialishere.com/#swasl>order cialis</a> - <a href=http://ordercheapcialishere.com/#kgdse >cialis 10 mg</a> , http://ordercheapcialishere.com/#cajty cialis 60 mg
цитирай
58. анонимен - viagra 50 mg 4272
20.10.2012 14:07
<a href=http://ordercheapviagrahere.com/#bljgk>order viagra</a> - <a href=http://ordercheapviagrahere.com/#kbxsm >cheap viagra online</a> , http://ordercheapviagrahere.com/#vzcfk viagra 25 mg
цитирай
59. анонимен - payday loans 980 19189
20.10.2012 14:29
<a href=http://usapaydayloansonlinetoday.com/#19861>payday loans</a> - <a href=http://usapaydayloansonlinetoday.com/#10202>payday loans</a> , http://usapaydayloansonlinetoday.com/#14402 payday loans
цитирай
60. анонимен - viagra online 966 961
20.10.2012 16:17
<a href=http://buyviagraonlinemall.com/#9370>buy viagra</a> - <a href=http://buyviagraonlinemall.com/#7986>viagra online</a> , http://buyviagraonlinemall.com/#786 buy generic viagra
цитирай
61. анонимен - levitra online
21.10.2012 17:08
If you want to buy levitra use keywords http://onlinelevitrabuy.com/#2057 - order levitra, <a href=http://onlinelevitrabuy.com/#2137>order levitra</a> or this link http://onlinelevitrabuy.com/#1093 online
цитирай
62. анонимен - kamagra jelly 100mg 5607
22.10.2012 03:56
<a href=http://orderkamagranow.com/#bsaup>100mg kamagra</a> - <a href=http://orderkamagranow.com/#loqce >buy cheap kamagra</a> , http://orderkamagranow.com/#xbuki purchase kamagra
цитирай
63. анонимен - payday loans 654 7729
22.10.2012 08:30
<a href=http://paydayloansveryquickly.com/#18856>payday loans</a> - <a href=http://paydayloansveryquickly.com/#1894>payday loans</a> , http://paydayloansveryquickly.com/#6500 payday loans
цитирай
64. анонимен - buy cialis 459 10942
22.10.2012 09:36
<a href=http://buycialisonlinesafe.com/#10876>buy cialis online</a> - <a href=http://buycialisonlinesafe.com/#18046>buy generic cialis</a> , http://buycialisonlinesafe.com/#9807 buy generic cialis
цитирай
65. анонимен - order levitra 16254
23.10.2012 02:10
<a href=http://orderlevitrahere.com/#yqxda>cheap levitra online</a> - <a href=http://orderlevitrahere.com/#jjsbo >order levitra</a> , http://orderlevitrahere.com/#qlstd cheap levitra online
цитирай
66. анонимен - Новый форум для женщин
23.10.2012 22:22
Пользователи форума <a href="http://forum.justlady.ru/index.php?showtopic=374">http://www.justlady.ru</a> расскажут о лучших новинках и трендах из мира красоты и моды, помогут выбрать собственный индивидуальный стиль, поделятся секретами молодости и здоровья. http://www.justlady.ru/ – это крупнейший в Рунете женский форум, где ежедневно обсуждаются более 100 000 тем. Наш форум дарит уникальную возможность поделиться своими проблемами и радостями, откровенно поговорить о сокровенном, спросить совета и рассказать о своем опыте, пообщаться со старыми друзьями и приобрести новых.
цитирай
67. анонимен - buy kamagra online 18657
24.10.2012 05:22
<a href=http://kamagrastorehere.com/#iaotv>buy kamagra online</a> - <a href=http://kamagrastorehere.com/#vcvfd >buy kamagra</a> , http://kamagrastorehere.com/#pkobg buy kamagra online
цитирай
68. анонимен - generic levitra
24.10.2012 09:42
If you want to buy levitra use keywords <a href=http://onlinelevitrabuy.com/#5299>cheap levitra online</a>, <a href=http://onlinelevitrabuy.com/#3950>order levitra</a> or this link http://onlinelevitrabuy.com/#9295 online
цитирай
69. анонимен - buy levitra 19729
24.10.2012 13:54
<a href=http://levitrastorehere.com/#rbvcg>buy levitra online</a> - <a href=http://levitrastorehere.com/#wssyj >generic levitra</a> , http://levitrastorehere.com/#pirjr levitra online
цитирай
70. анонимен - buy viagra online 10361
25.10.2012 19:21
<a href=http://viagrastorehere.com/#acqnb>generic viagra</a> - <a href=http://viagrastorehere.com/#rygnp >generic viagra</a> , http://viagrastorehere.com/#ievfn viagra online
цитирай
71. анонимен - cheap cialis 11245
26.10.2012 05:23
<a href=http://cialisstorehere.com/#vhfgt>cheap cialis</a> - <a href=http://cialisstorehere.com/#qbqjr >cialis online</a> , http://cialisstorehere.com/#ochdp cheap cialis
цитирай
72. анонимен - payday loans online 6732
27.10.2012 02:22
<a href=http://directlenderloanshere.com/#wsbro>payday loans online</a> - <a href=http://directlenderloanshere.com/#vydjs >payday loans online</a> , http://directlenderloanshere.com/#sektm direct lender payday loans
цитирай
73. анонимен - advance payday loans 5349
29.10.2012 12:50
<a href=http://fastcashloanshere.com/#zjtcj>fast cash advance payday loans</a> - <a href=http://fastcashloanshere.com/#rvvpq >payday loans</a> , http://fastcashloanshere.com/#zotvj payday loans
цитирай
74. анонимен - buy propecia 4029
30.10.2012 02:57
<a href=http://cheapgenericpropecianow.com/#otwce>order propecia</a> - <a href=http://cheapgenericpropecianow.com/#ixrhn >buy propecia online</a> , http://cheapgenericpropecianow.com/#rvqao propecia 1 mg
цитирай
75. анонимен - cheap propecia 11392
04.11.2012 01:16
<a href=http://ordercheapgenericpropeciahere.com/#entew>cheap propecia</a> - <a href=http://ordercheapgenericpropeciahere.com/#jtcdh >cheap propecia</a> , http://ordercheapgenericpropeciahere.com/#uqoyq buy propecia online
цитирай
76. анонимен - &#1079;&#1080;&#1084;&#1085;&#1080; &#1086;&#1073;&#1091;&#1074;&#1082;&#1080; &#1040;&#1076;&#1080;&
04.11.2012 19:01
&#1044;&#1086;&#1073;&#1088;&#1077; &#1076;&#1086;&#1096;&#1083;&#1080; &#1085;&#1072; &#1088;&#1077;&#1089;&#1091;&#1088;&#1089;&#1072; ) &#1053;&#1072;&#1096;&#1072;&#1090;&#1072; &#1082;&#1086;&#1084;&#1087;&#1072;&#1085;&#1080;&#1103; &#1086;&#1090;&#1076;&#1072;&#1074;&#1085;&#1072; &#1077; &#1079;&#1072;&#1085;&#1080;&#1084;&#1072;&#1074;&#1072;&#1083; &#1089; &#1087;&#1088;&#1086;&#1076;&#1072;&#1078;&#1073;&#1072; &#1085;&#1072; &#1082;&#1086;&#1087;&#1080;&#1103; &#1085;&#1072; &#1084;&#1072;&#1088;&#1072;&#1090;&#1086;&#1085;&#1082;&#1080; Nike Air Max, New Balance &#1080; &#1076;&#1088;&#1091;&#1075;&#1080;.
&#160;
&#1043;&#1072;&#1088;&#1072;&#1085;&#1090;&#1080;&#1088;&#1072;&#1085;&#1077; &#1085;&#1072; &#1085;&#1072;&#1096;&#1072;&#1090;&#1072; &#1088;&#1072;&#1073;&#1086;&#1090;&#1072; &#1077; &#1075;&#1086;&#1083;&#1103;&#1084; &#1073;&#1088;&#1086;&#1081; &#1097;&#1072;&#1089;&#1090;&#1083;&#1080;&#1074;&#1080; &#1093;&#1086;&#1088;&#1072; , &#1082;&#1086;&#1080;&#1090;&#1086; &#1089;&#1072; &#1085;&#1072;&#1087;&#1088;&#1072;&#1074;&#1080;&#1083;&#1080; &#1087;&#1086;&#1082;&#1091;&#1087;&#1082;&#1080; &#1074; &#1085;&#1072;&#1096;&#1072;&#1090;&#1072; &#1075;&#1088;&#1091;&#1087;&#1072; Vkontakte .
&#1042; &#1084;&#1086;&#1084;&#1077;&#1085;&#1090;&#1072; &#1093;&#1080;&#1090; &#1077; "&#1053;&#1072;&#1081;&#1082;&#1080;" &#1086;&#1073;&#1091;&#1074;&#1082;&#1080; </ URL> , &#1095;&#1077; &#1077; &#1074;&#1098;&#1079;&#1084;&#1086;&#1078;&#1085;&#1086; &#1076;&#1072; &#1089;&#1077; &#1082;&#1091;&#1087;&#1103;&#1090; &#1090;&#1077;&#1079;&#1080; &#1086;&#1085;&#1083;&#1072;&#1081;&#1085; http://john-shop.ru/ .
цитирай
77. анонимен - viagra 120 mg 11600
06.11.2012 10:41
<a href=http://ordergenericviagrahere.com/#fkuuy>viagra 120 mg</a> - <a href=http://ordergenericviagrahere.com/#rjbcg >buy viagra</a> , http://ordergenericviagrahere.com/#ywdyo viagra 150 mg
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: chitalishte
Категория: Други
Прочетен: 542749
Постинги: 41
Коментари: 390
Гласове: 71
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031