Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.07.2009 23:57 - Дипломация на бъдещето
Автор: anastasiavk Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1247 Коментари: 0 Гласове:
0



           Eнергията e ключов фактор и инструмент в световната политика и новата система на международни отношения. Имайки предвид огромните количества консумирана енергия и бързото изчерпване на енергийните ресурси, задачата за непрекъснатото предоставяне на енергия се превръща в основен приоритет на външната политика на най-развитите страни. Исторически погледнато, именно енергийните интереси са залегнали в основата на създаването на първата европейска общност – Европейската общност за въглища и стомана...

Днес енергийната дипломация се задълбочава, превръща се в ключов елемент на отношенията на Европейски съюз с други държави и на дългосрочна основа става една изключителната област, която обединява международните отношения, дипломация и енергетика, опира се на геополитическите аспекти и се основава на стратегическото мислене, което трябва да притежава един дипломат за да взема решения в сложните задачи на енергийните ни взаимоотношения, с цел не да следва конюнктура на едни или други пазари, а да отстоява осъзнати и дългосрочни системни интереси.

Аспектите на енергийната дипломация са свързани и с тематиката на енергийта сигурност, търсенето на алтернативни горива и източници на енергия, възобновяемите източници на енергия, острата нужда от опазването на околната среда. Енергийната дипломация е пресечната точка на възможностите на дипломатическата служба, политиката на енергийна сигурност и енергийния бизнес. Синергията между енергийна сигурност и външна политика е абсолютно задължителна, както и необходимост Европейският съюз да "говори в един глас" по енергийните въпроси, либерализация на европейския пазар, диверсификация и знамаляване на енергийната зависимост.

          Анализът на специфичните методи и средства, които се прилагат в енергийната дипломация от съответните структури на Европейския съюз и най-големите транснационални компании, които се намират на територията на ЕС, направленията на по-нататъшното развитие на многостранната дипломация на Европейския съюз в контекста на очакваното засилване на дипломатическото присъствие на ЕС в света и укрепването на общата енергийната политика на ЕС; изучаването на възможности на използването на дипломатическите механизми за по-нататъшното развитие на икономическото сътрудничество в областта на енергетиката между ЕС и други държави и ролята на България в общата енергийна политика и дипломация на ЕС, - всичко това са въпросите на бъдещето на международните отношения.

            Енергийната дипломация е основен фактор във външната политика на Европейския съюз, и заслужава да има отделно място в дейността на външнополитическия и дипломатическия апарат на Европейския съюз и на България като член на Европейския съюз, вземайки предвид и влиянието на най-големите транснационални корпорации като нови актьори на световната политика на енергийната дипломация на ЕС, и перспективите на сътрудничество между публичния и частния сектор, перспективите на развитието на международните отношения и външната политика на Европейския съюз, в основата на които стои енергийната дипломация.

           




Тагове:   дипломация,


Гласувай:
0



Следващ постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: anastasiavk
Категория: Лични дневници
Прочетен: 19723
Постинги: 2
Коментари: 0
Гласове: 33
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031