Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.03.2009 18:41 - Поздравление на проф. Стефан Данаилов по повод 1 март
Автор: chitalishte Категория: Други   
Прочетен: 3040 Коментари: 2 Гласове:
0

Последна промяна: 01.03.2009 18:42


                                                        image

По повод 1 март - Ден на любителското творчество, министърът на културата проф. Стефан Данаилов отправи поздравление до всички читалищни дейци, творци и изпълнители на любителско творчество.

В него се казва: 

" Уважаеми госпожи и господа, Поздравявам ви от все сърце по случай 1 март – Деня на любителското творчество, празникът на самодейците, на продължителите на вековната ни духовна традиция, неразделна част от българската култура!

 

Не случайно този празник съвпада с посрещането на Баба Марта и е предвестник на пролетта. Той е израз на волята и вдъхновението на народа ни за по-щастлив живот, за повече красота във всекидневието. Интересът на международната културна общественост и на ЮНЕСКО към нашия фолклор расте. Излъчени са и припознати уникални български шедьоври на нематериалното културно наследство.

 

Радостно е, че любителското творчество у нас се развива във всички области на изкуството – с участието на всички поколения. А постиженията му са известни не само във всяко селище, но и в цяла Европа, в целия свят. Ето защо високо ценим ролята на читалищата като средища за съхраняване и развитие на традиционните и на съвременните форми на изкуството, за предаване но творческия опит от стари на млади. Това е особено важно за израстването на духовно богато младо поколение, за приобщаване към националнозначимия о общочовешки характер на родното изкуството.


Скъпи приятели, бъдете здрави и все така трудолюбиви, ентусиазирани, всеотдайни, за да издигаме авторитета на българската култура и да пазим завещаното ни от народния гений!" 

                                                         image
 



Тагове:   март,   Данаилов,


Гласувай:
0



1. анонимен - Промени в Закона за народните читалища
04.03.2009 15:32
Здравейте колеги!
Позволявам си да напиша своя въпрос тук, тъй като се надявам, че доста от вас ще го прочетат и ще можем да коментираме. Може ли някой да ми каже, къде другаде, освен в Порталния сайт на читалищата са обобщени промените, които се предлага да бъдат направени в Закона за читалищата? И ако това, което е написано в този сайт отпада/ според думите на г-н Николай Дойнов на срещата с читалищните секретари от област Варна на 10.02.2009 г/, то къде са публикувани обобщените предложения на работната група за промени в закона? Струва ми се, че би трябвало да ги видим някъде, за да ги коментираме на Конгреса в Хисаря. Все пак те засягат пряката ни работа. И още нещо - мислите ли, че е уместно Общинските съвети да контролират работата на читалищата, след като всички много добре знаем, че това е политически орган, чийто състав се променя на всеки четири години?
Твърде често в него влизат хора, които нямат никакво касателство към читалищната дейност, нито пък са специалисти в областта на културата /моля да ме извинят всички общински съветници, с това не ги обиждам, а посочвам конкретни неща/. Не създава ли това опсност от некомпетентно вмешателство в дейността на културни институции като народните читалища? За пример мога да посоча статия в Читалищен вестник от един колега, който беше споделил, че 16 политически партии в неговия град са обещали неговата работа/читалищен секретар/ на различни хора, искайки тяхната подкрепа по време на предстоящите избори?!
цитирай
2. анонимен - ВЪв връзка с промените в ЗНЧ
04.03.2009 16:09
Предстоящият проект за Закон за изменение и допълнение на Закона за народните читалища ще бъде публикуван в информационния сайт на читалищата - www.chitalishte.mc.government.bg , както и на централния сайт на Министерството на културата - www.mc.government.bg. Отразени са всички направени предложения до този момент предложения от страната.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: chitalishte
Категория: Други
Прочетен: 543877
Постинги: 41
Коментари: 390
Гласове: 71
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930